El Camí Primitu, reconegut com la ruta jacobea més antiga, està vivint un autèntic renaixement. Aquesta via, que uneix Oviedo amb Santiago de Compostel·la a través de la província de Lugo, s’ha consolidat com la segona ruta amb un creixement més gran en nombre de pelegrins en els darrers anys, només per darrere del Camí Portuguès de la Costa.
Segons les dades oficials, entre els mesos de gener i març de 2025, el Camí Primitu ha registrat un increment del 121% respecte al mateix període de 2019. I durant tot l’any 2024, l’augment acumulat va ser del 56%, unes xifres que reflecteixen un interès creixent per aquesta ruta menys massificada però carregada de valor històric i espiritual.
Aquest notable creixement s’explica, en gran part, per les polítiques de promoció turística que ha impulsat l’Ajuntament d’Oviedo des de l’any 2019. Amb la creació de la marca “Oviedo, origen del Camino”, la capital asturiana ha posat en valor el seu paper com a punt d’inici del primer itinerari documentat cap a Santiago, recorregut per Alfons II “el Cast” al segle IX. Aquesta aposta per la divulgació del patrimoni ha tingut un impacte directe en l’afluència de pelegrins nacionals i internacionals.
L’augment de viatgers ha tingut també conseqüències molt positives per a l’economia de les comarques que travessa la ruta. Pobles petits d’Astúries i Galícia estan experimentant una revitalització gràcies al flux constant de pelegrins que fan parada per descansar, comprar provisions o allotjar-se. Segons Manuel López, de l’Associació d’Empresaris del Camí Primitu, “aquest increment ha suposat una oportunitat de dinamització per a molts negocis locals que, fa només una dècada, es trobaven en risc de desaparèixer”.
Per tal de garantir una experiència segura i gratificant, les autoritats i associacions jacobees ofereixen recomanacions útils als pelegrins: preparar-se físicament abans d’iniciar el camí, ajustar les etapes a la pròpia condició física, portar un equip lleuger amb calçat ja utilitzat i comptar amb un petit botiquí per cuidar els peus. A més, es recomana descarregar mapes o guies digitals abans de començar, ja que hi ha trams amb cobertura limitada.
Tot i les facilitats tecnològiques, molts pelegrins destaquen que una de les grans virtuts del Camí Primitu és, precisament, la seva autenticitat i el seu caràcter més introspectiu. En paraules d’un vell refrany popular: “Qui va a Santiago i no al Salvador, visita al criat i deixa al senyor” – una dita que posa en relleu la importància històrica d’Oviedo com a epicentre del pelegrinatge original.
El reconeixement obtingut per aquesta ruta el 2024 per part de la revista National Geographic, que la va nomenar millor destinació cultural d’Espanya, ha estat un altre factor clau en el seu auge. L’article destacava la bellesa natural del recorregut, la seva singularitat i el seu valor patrimonial.
Amb més de 261 quilòmetres de longitud, el Camí Primitu ofereix una alternativa menys concorreguda però igualment rica en paisatges, cultura i espiritualitat. Travessa paratges verds, pobles tradicionals i conserva l’esperit original dels primers pelegrins que es dirigien cap a la tomba de l’Apòstol.
Així, el Camí Primitu no només es reivindica com una ruta històrica, sinó també com un motor de creixement sostenible per a les regions del nord-oest peninsular. Una opció ideal per a aquells que busquen més que un viatge: una veritable experiència de transformació personal.